Alt det som kommer ud af en ko

Mundaristammen i Sydsudan - Alt det som kommer ud af en ko - Foredrag med Jan Tvernoe

Alt det som kommer ud af en ko

Vi har alle håb og drømme uanset udgangspunktet.

Temperaturen er 41 grader, den fugtige tropiske luft er tyk af støv og aske, som sætter sig overalt i mit gennemvædede tøj, som jeg for længst har opgivet at holde bare nogenlunde rent, i mit hår, i mit ansigt og i mit tørre svælg.

Den stramme stank af udefinerbar blandet herkomst hænger fast i næseborene, en skarpladt Kalashnikov med revnet kolbe dingler fra en gren – klar til at blive brugt, hvis nabostammen angriber og lyden fra de mange langhornede køer er øredøvende.

Midt i det hele sidder en lille dreng kun iført en iturevet blå t-shirt helt stille med hænderne begravet i en kokasse, samtidig med at en ko afleverer en portion savl i hans ansigt. Han ænser det ikke, hans blik er fjernt og det ser ud som om at han drømmer sig langt væk fra det hårde arbejde i Mundaristammens Cattlecamp.

Væk fra ting han ikke en gang kan sætte ord på, for skolegang eksisterer nærmest ikke i borgerkrigshærgede Sydsudan, hvor Ebola, Malaria, AIDS, korruption, rå vold, sult, fejlernæring, dyb fattigdom og krigstraumer var dagligdagens orden, lang tid før Corona blev udråbt til jordklodens største udfordring siden 2. verdenskrig.

Måske vil han slet ikke skifte livet som Mundari ud med noget andet i verden. Han arbejder hårdt, han udfører en vigtig opgave og han er anerkendt for sin indsats, for kokasser er værdifulde som brændsel og byggemateriale. Måske drømmer han om en dag at have stammens flotteste ko, farve sit hår orange med ler og urin fra favoritkoen og på den måde tiltrække nabopigen, som han har kigget efter i årevis.

På mine rejser til nogle af verdens mindst udviklede lande, slår det mig ofte, at vi som mennesker helt grundlæggende har de samme udfordringer, ønsker, drømme og håb, men at vi, i vores privilegerede del af verden, har så mange muligheder at det kan være svært at definere hvad vi egentlig drømmer om og håber på.

Foredraget fokuserer humoristisk og selvironisk på ligheder og forskelle i vores verdensforståelse, uanset om vi bor i Sydsudan, Bolivia, Kirgisistan eller Danmark.

Download som pdf-fil

Alt det som kommer ud af en ko

Mundaristammen i Sydsudan - Alt det som kommer ud af en ko - Foredrag med Jan Tvernoe

Papua Ny-Guinea

Mount Hagen, Papua Ny-Guinea - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Sudan

Khartoum, Sudan - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Sri Lanka

Anuradhapura, Sri Lanka - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Påskeøen

Påskeøen, Chile - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

jan@jantvernoe.dk+45 42 48 46 16