El Dorado – Landet af guld

El-Dorado-Landet-af-guld-Foredrag-med-Jan-Tvernoe

El Dorado – Landet af guld

Fra El Libertador til Evo Morales & Hugo Chavez

Da unge aristokratiske Simón Bolívar sad på verandaen i sin farbrors hacienda på landet i Venezuela, var det svært at forestille sig, at Símon skulle stå i spidsen for Sydamerikas afkolonisering og få en politisk ideologi og et land opkaldt efter sig.

På en dannelsesrejse til Europa blev Bolívar inspireret af ideerne, som Den Franske Revolution genererede. Han rejste tilbage til Sydamerika netop som Den Spanske Frihedskrig startede i 1808, og indledte sammen med argentinske José San Martin en langvarig kampagne for de sydamerikanske landes selvstændighed.

Bolívar endte som den store befrielseshelt i 1824, men gjorde én ting forkert og han døde udstødt, forarmet, ulykkelig og svækket af tuberkulose allerede i 1833.

På dødslejet sagde Bolívar angiveligt ”fremtiden vil hylde mig” – El Libertador fik ret.

På trods af at landene i Sydamerika altid har været leveringsdygtige i et rask lille militærkup, en folkelig revolution og kulørte personligheder med besynderlige rationaler som statsoverhoveder, så har det smukke og alsidige kontinent været et relativt fredeligt sted på jorden med ganske få grænseflytninger og lokale krige, ligesom oprindelige folk i langt højere grad har medindflydelse end andre steder.

Bevares – De råber meget af hinanden i Sydamerika. Mere bliver det sjældent til.

Simón Bolívar er i dag en ubestridt og anerkendt legende, og nyere farverige personligheder som Evo Morales og Hugo Chavez har givet Bolivarismen nyt liv.

I dette foredrag tager jeg dig med på en smuk historisk og fotografisk rejse rundt i Sydamerikas farverige lande fra nord til syd – Fra Stillehavet, over Andesbjergene til Amazonasjunglen og fra El Libertador til Evo Morales og Hugo Chavez, men du får også de kuriøse beretninger om Che Guevaras mislykkede revolution i Bolivia og gentlemanrøverne Butch Cassidy & The Sundance Kids endeligt.

Download som pdf-fil

Papua Ny-Guinea

Mount Hagen, Papua Ny-Guinea - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Sudan

Khartoum, Sudan - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Sri Lanka

Anuradhapura, Sri Lanka - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Påskeøen

Påskeøen, Chile - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

jan@jantvernoe.dk+45 42 48 46 16