Ikke anerkendt

Halabja Kurdistan Irak Ikke anerkendt Foredrag med Jan Tvernø

Ikke anerkendt

Fotografisk skildring af tre lande som ikke eksisterer

Tag med på en farverig fotografisk skildring af rejser i Transnistrien, Somaliland og Irakisk Kurdistan. Tre lande som i realiteten ikke eksisterer, men som De Facto er selvstændige med egne regeringer, egne forfatninger, egne flag, egne penge og en helt særlig patriotisk italesat historisk identitet, som der værnes meget nidkært om.

Anerkendelse er et grundvilkår for menneskers trivsel, uanset hvor i verden man bor og uanset hvilken social status man har i samfundet. Forestil dig at det land som du kalder dit fædreland, ikke er en anerkendt del af det internationale samfund og uden taletid i FN. Du kan eksempelvis ikke rejse, fordi dit pas ikke er gyldigt og du kan ikke få internationale kreditkort, fordi dit land ikke er en del af SWIFT-samarbejdet.

Dit land og dit folk har ofte en dramatisk historie og har løsrevet sig efter konflikt. Der er dybe ar i samfundet og frygten for fremtiden er rigeligt til stede. Verden er imidlertid pragmatisk og der findes løsninger på det meste, for vi skal alle have en funktionel hverdag, uanset om vi bor i Transnistrien, Somaliland eller Kurdistan.

I kommunistiske Transnistrien klemt inde mellem Ukraine og Moldova, hvor Leninstatuer og Sovjetsymboler stråler om kap med nye dyre biler møder vi Ludmila og Andrei, som drømmer sig tilbage til Sovjetunionen eller i det mindste til Rusland.

I strengt muslimske Somaliland på Afrikas Horn møder vi den levende legende Dr. Edna Adan, tidligere præsidentfrue i Somalia, tidligere udenrigsminister i Somaliland og ikke mindst foregangskvinde i kampen mod kvindeundertrykkelse og omskæring af kvinder i et stærkt mandsdomineret og traditionelt samfund.

I Irakisk Kurdistan møder vi Omed, som har overlevet to giftgasangreb fra Saddam Hussein og nær var blevet levende begravet. Vi besøger Saddam Husseins torturkamre og hører om rædslerne under ISIS, da Mosul blev gjort til Kalifatets hovedstad. Lidelserne til trods er det kurdiske folk imødekommende, smilende, gæstfrie, fordomsfrie og ivrige efter at fortælle deres uvirkeligt grusomme historier.

Download som pdf-fil

Papua Ny-Guinea

Mount Hagen, Papua Ny-Guinea - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Sudan

Khartoum, Sudan - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Sri Lanka

Anuradhapura, Sri Lanka - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Påskeøen

Påskeøen, Chile - Foredrag med Jan Tvernø - Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

jan@jantvernoe.dk+45 42 48 46 16